Tags: , , , , [ × ]

Het is een miezerige ochtend en koud als ik vertrek naar mijn werk. Ik stap in mijn negen jaar oude diesel en start de motor. Ik rij al even en zie dat de motor op temperatuur is en draai de kachel open. Het wordt lekker warm in de auto en draai net de snelweg op. De kilometerteller in het dashboard geeft al 250.000 kilometer aan. Ondanks de hoge kilometers bekruipt mij het gevoel dat de auto bij mij past als een comfortabele warme jas. Ik luister naar het rustig zoemende geluid van die vertrouwde diesel en denk toch aan de grote reparaties die mogelijk in het verschiet liggen. Ach het loopt allemaal nog zo soepel dat zal wel nog wel even duren.
De twijfel slaat toch toe en automatisch ontstaan er rekensommen in mijn gedachten. Onderwerpen als wat is de dagwaarde van de auto, misschien een nieuwe brandstofpomp, andere banden en misschien zelfs nieuwe remmen en schokbrekers maken mij enigszins ongerust. Wat gaat het kosten, is het de investering nog wel waard. De gedachten om afscheid te moeten nemen van mijn oude diesel stemmen mij in mineur.

De vertrouwde benzinepomp verschijnt aan de rechterzijde van de snelweg en opeens uit het niets zie ik links van mij een auto passeren en kijk naar de fel oplichtende achterlichten.. De gehele vormgeving van de auto valt op, wat een geweldige auto. Gelijk schiet de gedachte door mijn hoofd die zou ik wel willen rijden. Gedachten als geld, wat zou hij kosten en zou ik het willen uitgeven spelen door mijn gedachten. Het comfortabele gevoel over mijn oude diesel maakt plaats voor die geweldige auto die naast mij rijdt. Vanmiddag even bij de dealer naar de nieuwe auto kijken neem ik me voor. Redenen verzinnen om mijn huidige auto af te kraken vallen mij zwaar, maar………. een nieuwe auto het zou geweldig zijn. Het asfalt zoeft onder mijn auto door en ik zie dat de opvallende achterlichten van die geweldige auto in de verte verdwijnen. Mijn opwinding maakt al snel weer plaats voor bescheidenheid en tevredenheid. De diesel maakt een vertrouwd geluid, de kachel in de auto is warm en mijn auto heeft mij in de zeven jaar dat ik hem bezit nog nooit laten staan. Ik keer terug met beide voeten op de grond en denk nog maar 7 jaar.

Peter