Tags: , , , , , [ × ]

Een tijd geleden las ik een stukje over een keurmerk bij ‘bewerkte’ vrouwen in tijdschriften en advertenties. Een meldtekst dat de foto van een model gephotoshopt is.

De invloed van het uiterlijk van modellen op jonge meisjes is enorm. Ze worden onzeker van de slanke benen, wespentailles en gladde huidjes. Bij de aanblik van al die ‘knappe’ modellen daalt het zelfvertrouwen van jonge meisjes gevaarlijk en beseffen zij niet dat de foto’s vakkundig bewerkt zijn en in werkelijkheid van deze ‘perfectie’ geen sprake is. Veel jonge meisjes voelen zich om deze reden onaantrekkelijk en te dik en gaan een dieet volgen.

Uiterlijke beoordeling

Om eetstoornissen als Anorexia tegen te gaan zou een keurmerk een hulpmiddel kunnen zijn en ik ben daar een groot voorstander van. Regelmatig krijg ik jonge tienermeisjes in mijn studio. Vaak hoor ik ze zeggen: ’’ik heb wel erge vetjes hoor’’ en om die woorden kracht bij te zetten knijpen ze in hun buiken, billen of benen. Ook een close-up is niet altijd gewenst, want dan zie je hoe lelijk ze eigenlijk zijn en puistjes en een slechte huid. Onzekerheden over uiterlijk hoort bij pubers en tieners en iedere vrouw of man heeft haar of zijn aanmerkingen op eigen uiterlijk. Het zichzelf vergelijken met modellen op een foto is iets wat vaak gebeurt. Had ik maar…zulk mooi, haar, zo’n gladde huid, die perfecte neus, dat lijf, mooie witte tanden. Het zit in de mens om zichzelf en anderen te beoordelen op uiterlijkheden.

En met Photoshop is alles mogelijk. Ik laat meisjes vaak even zien hoe dat werkt bij die modellen. In enkele minuten geef je iemand een prachtige huid, werk je alle oneffenheden weg, onderkinnen, buiken, nog dunnere benen, grotere borsten..de mogelijkheden zijn oneindig. Begrijp me goed, ik bewerk een foto ook. Komt er iemand balend binnen met een koortslip dan zeg ik niet: “Ja jammer, u komt er op zoals u bent. ’’Ik werk dat even weg en zo zijn er nog meer dingen die bij een portretbewerking horen. Maar ik ga niet de plastische chirurg uithangen.

Ik probeer iedereen zo flatteus mogelijk op de foto te zetten en houd rekening met de wensen die er zijn, maar ik streef altijd naar een foto waar iemand tevreden mee is zoals hij of zij is, mèt die onderkin, mèt eventuele vetjes, ‘rare’ neuzen, scheve tanden, mèt alle aanmerkingen die mensen in iedere leeftijdsgroep op zichzelf hebben.

Keurmerk

Ik weet niet wat jullie er van vinden, maar wat mij betreft: Kom maar op met dat keurmerk, als een simpele meldtekst onder een foto jonge mensen er van weerhoudt om op een desastreuze manier met hun lijf om te gaan dan mag die tekst er wat mij betreft vandaag nog onder!

Margo

Geschreven voor MamsatWork