Tags: , , , , , , , , [ × ]

Vriend en ik trekken er regelmatig op uit, gewoon even een stukje rijden, ergens koffie of drankje of lunch, iets leuks bekijken..maakt niet uit. Leuk is het altijd.
Zo reden we weer eens een landelijke route en al kwekkend keken we wat rond.
Vriend scant met zijn ogen, ik weet niet of jullie de Knightrider van vroeger herinneren, die zwarte auto met dat rode lampje aan de voorkant van de auto, dat van links naar rechts gaat en de omgeving scant.
Zo werken de ogen van vriend ook, hij scant de omgeving continu en zijn speurende ogen zagen een schaap in een weiland.
Op zich niets bijzonders, ware het niet dat dit schaap op de rug lag.
Ik zie minder, let ook minder goed op, ik kwek des te meer, dus toen vriend de rem snoeihard intrapte, kwam dat voor mij totaal onverwachts en dat is dan schrikken. Terwijl ik scheldend, met mijn hart bonkend in mijn keel, tierde dat het levensgevaarlijk was, om zo achterlijk onverwachts te remmen, stond vriend al naast de auto.
‘’Ja wat!!??’’, brulde ik en vriend riep al rennend richting het hek van het weiland, ’’schaap op zijn rug!’’

Echt weer een reddingsactie voor vriend, dierenliefhebber in de dop en we hebben al menig avontuur beleefd. Van kalfjes naduiken in een sloot, luizige molletjes van de weg oprapen en in zijn T-shirt vouwen en bij de dierenopvang afgeven(…na tig km met een bijterig beest op schoot zitten in de auto), tot wakken slaan voor eenden in de winter. En dan nu…schaap in nood.

Het schaap lag ver en vriend klom over het hek en ploegde door het drassige weiland zo snel hij kon.
Enigszins bekomen van de schrik van de noodstop stond ik ook naast de auto en bekeek de reddingsactie, maar al vrij vlot kwam vriend weer terug. Zijn hulp kwam te laat, het schaap was al dood. Hij opende de achterklep van de auto om even te gaan zitten en zijn schoenen schoon te maken, want die zaten onder de bagger en ik ging ook weer in de auto zitten.

Er stopte een auto net voorbij de onze en een oudere meneer stapte uit, terwijl zijn echtgenote bleef zitten. De man sprak vriend aan.
“Moet je daar eens kijken, een schaap op zijn rug!,” en de man weest richting schaap. Vriend vertelde dat hij daar net vandaan kwam en dat het schaap dood was. En het was zo gauw niet duidelijk bij welke boer dit schaap nou hoorde, dus dat het allemaal even op hield, waarna de man knikte en weer instapte. Een enorme dot gas midden in een blubberkuil volgde en, terwijl ik in de achteruitkijkspiegel keek, zag ik mijn vriend nog zijn handen afwerend opheffen ter bescherming, maar dat was zinloos…
Volledig onder de bagger draaide vriend zich langzaam naar mij om en ik zag een man met een uiterlijk alsof hij rechtstreeks uit de loopgraven in oorlogsgebied kwam en ik deed geen enkele moeite om mijn schaterlachen in te houden. Gelukkig beschikt vriend over een enorm gevoel voor humor dus na zijn verbijsterde blik schaterde hij net zo hard mee.

De oogst van dit uitje:
Schoenen naar de bliksem door zijn gebanjer in het weiland, jas en rest van kleding klaar voor de wasmachine, bagger in de achterbak van de auto, bagger tot in zijn oren en mond en een dood schaap.

Op naar het volgende avontuur..

J.M.