Tags: , , [ × ]

‘De enige zekerheid in je leven is dat je dood gaat’ hoor je vaak zeggen. En dat is natuurlijk ook zo. Veel mensen vinden dat een enge gedachte, anderen denken er geen minuut over na en er zijn mensen die er naar uitkijken. Afscheid moeten nemen van een dierbaar persoon in je leven is loodzwaar. Het idee dat je iemand nooit meer kunt zien, spreken of aanraken is onverdraaglijk vaak.
Voor mensen met een dergelijk zwaar verdriet is het leven moeilijk, de glans is er soms helemaal af en waar is iemand gebleven. Zou er iets zijn na de dood, zouden we onze geliefden ooit weer terug zien? Er zijn veel mensen die dat met of zonder geloof, zeker weten. Er zijn ook veel mensen die voor zichzelf besloten hebben, dat dit leven hier het dan is, en dat hierna niets meer komt.
Iedereen is vrij om hier op zijn of haar manier mee om te gaan. Toch is het wat we hopen vaak, dat we elkaar op een dag weer zullen zien, dat al overleden mensen waken over anderen en het geeft mensen rust, als ze de gedachte hebben dat hun geliefde herenigd is met iemand, die hen is voorgegaan.
De programma’s hierover doen het goed op tv. Char, Derek Ogilvie..mensen zoeken naar een manier om contact te krijgen met overledenen, zodat ze los kunnen laten en rust kunnen vinden en zich op wat voor manier dan ook enigszins kunnen berusten in een overlijden.
Het is niet aan mij om hier oordeel over te hebben, geldklopperij of echt, ik begrijp het wel. Ik begrijp het verlangen erg goed. En dat ik persoonlijk bepaalde wegen nooit in zal slaan, wil niet zeggen dat ik het van anderen niet begrijp.

Ik vond onderstaand animatie filmpje, een ontroerend filmpje dat ook weer voor iedereen op een eigen manier is uit te leggen.