Tags: , , , [ × ]

In het eerste deel van “je kent ze wel” had ik verteld dat ik misschien meer “belevenissen” van mijn vriend de motoragent zou bloggen. Laatst sprak ik hem weer en natuurlijk zat er nog een verhaal in de grote doos. Maar dit sloeg werkelijk alles. Hij vertelt wel eens dat mensen denken dat hij overal voor is. En dat ze alles verwachten. Zo ook die ene mooie middag. Onderweg naar het bureau stond er een man midden op de weg en versperde zijn doorgang. Met de tekst “U moet bemiddelen” werd hij gedwongen naar de stoep te gaan. En natuurlijk doe je dat. Ook al gingen zijn nekharen overeind van de manier van vraagstellen van deze meneer. Op de stoep aangekomen zocht de motoragent naar het “wereldprobleem” echter ontdekte dat eigenlijk niet. Hij zag een man staan met 50 euro in zijn hand. De man die hem zojuist bevolen had te bemiddelen wees naar een scooter met een kapot achterlicht. Hij voegde daar de woorden bij “bemiddelen, hij heeft het kapot gemaakt en wat kost dat?” De motoragent grapte dat bemiddelen onbetaalbaar was. Maar die grap kwam niet aan. De meneer met 50 euro keek wat beteuterd naar de motoragent en zei:” Agent, ik heb hem aangereden, zijn lamp is stuk, ik heb hier alvast 50 euro en wil het vergoeden. Als het duurder is wil ik meer betalen.” Verbazing alom in het hoofd van mijn vriend de motoragent. Hoorde hij het goed? Er was geen wereldprobleem, er was sprake van een keurig nette burger die deed wat je zou moeten doen. Waarom stond hij er dan, wat deed hij daar? Hij had ondertussen boeven kunnen vangen… Voorzichtig sprak mijn vriend de motoragent de verbazing uit. En zag ondertussen het probleem. De mannen hadden geen papiertje en pen om gegevens uit te wisselen. Dat was natuurlijk zo opgelost, papiertje uit notitieboekje gescheurd, pen afgegeven en klaar. De bevelende man leek dit niet te snappen. Hij eist BEMIDDELING en wel nu. Mijn vriend de motoragent keek de man aan, wees naar de pen en het papiertje en zei: ”Kijk, bemiddeling, succes ermee.” Hij dacht nog:” twee volwassen kerels, een schade en welwillendheid om te betalen, waar is het probleem.” Maar de man bleef volhouden. Helaas voor de man werd het tijd voor mijn vriend de motoragent weg te rijden. En dat doet hij dan ook. Maar ik snap nu meteen waarom mijn vriend de motoragent soms te laat is bij dingen waar hij zou moeten zijn…omdat hij opgehouden wordt door mensen die hun eigen “wereldprobleem” zouden kunnen oplossen, maar te lui zijn om dit zelf te doen.

Gewoon Bas

andere blogs van  Gewoon Bas